Využití zážitkové pedagogiky při adaptačních kurzech na jihočeských středních školách - Luňáková, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce je zaměřena na zážitkovou pedagogikou a její použití při adaptačních kurzech na jihočeských středních školách. První dvě kapitoly se zabývají především popsáním historie a současnosti zážitkové pedagogiky, základních pojmů, principů a jejích elementů. Třetí část je praktická a snaží se nastínit realizaci adaptačních kurzů v praxi. Tato část vychází z šetření pomocí dotazníků zaměřených např. na použití her, zpětné vazby, prostředků motivace, principů zážitkové pedagogiky apod., které byly zaslány středním školám v jižních Čechách, jež adaptační kurzy pořádají. Tyto kurzy jsou v České republice realizovány krátce. Jejich využití se však stále rozšiřuje, což je přínosem především pro děti při přestupu ze základní na střední školu, který je tímto výrazně usnadněn.
Experiential Learning in Adaptive Courses at Southbohemian Secondary Schools
Keywords: zážitek; zážitková pedagogika; zážitková akce; cyklus učení prožitkem; flow; komfortní zóna; princip dobrovolnosti; motivace; hra; zpětná vazba; adaptační kurz; experience; experiential learning; experiential action; cycle of experince learning; flow; zone of comfort; principle of willigness; motivation; game; review; adaptive course