Možnosti fyzioterapie u pacientů s hallux valgus - Kinclová, Kamila (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá problematikou hallux valgus a tím, jak je možné pomocí fyzioterapie tuto deformitu ovlivnit. Hallux valgus je deformita přednoží, konkrétně I. metatarzálního kloubu, při které dochází k vybočení palce směrem k druhému prstu nohy. Tato deformita je způsobena několika příčinami, z nichž největší roli hraje dědičnost, vliv statické zátěže na nohu a v poslední řadě i tvar obuvi. Výzkumu se dohromady účastnili 4 pacienti, všichni měli deformitu hallux valgus, ale i jiné přidružené obtíže. Každý pacient měl vlastní individuální terapii, která se skládala ze vstupního a výstupního vyšetření, zde bylo součástí vyšetření na podoscopu, dále z měkkých technik, reflexní terapie, mobilizace a vlastního cvičení. Pacienti byli sledováni po dobu tří měsíců. Cílem práce bylo zmapovat možnosti fyzioterapie, které mohou ovlivnit hallux valgus. Ke zmapování různých možností jsem udělala rešerši odborné literatury. Z výsledků vyplývá, že pro každého pacienta s hallux valgus je vhodná jiná léčba a jinak na ni reaguje. Z fyzioterapie jsem využila např. koncept DNS, cviky s overballem, PNF či postizometrickou relaxaci. Bakalářská práce může být použita jako edukační materiál pro fyzioterapeuty, ale i pro veřejnost, kteří se tímto tématem zabývají nebo o něj mají zájem.
Possibilities of physiotherapy in patients with hallux valgus
Keywords: Hallux valgus; deformita přednoží; I. metatarzální kloub; podoscop; fyzioterapie nohy; Hallux valgus; deformity of a forefoot; I. metatarsal joint; podoscop; physiotherapy of foot