Analýza úrovně výživy a vybraných ukazatelů produkce mléka - Placková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2019)
Předmětem vypracované diplomové práce byla analýza úrovně výživy dojnic holštýnského skotu, zahrnující zhodnocení techniky krmení a napájení, kvality zkrmovaných siláží a optimalizace krmných dávek dojnic za roky 2017 a 2018. V roce 2017 obsahovala krmná dávka dojnic více PDIE. V roce 2018 obsahovala krmná dávka dojnic nižší množství energie (6 MJ NEL/1 kg sušiny) a NL (138,6 g NL/kg sušiny). Na základě srovnání krmných diet dojnic s potřebami živin, bylo také doporučeno zvýšit obsah sušiny v krmných dávkách. Při posouzení mléčné užitkovosti byl zhodnocen obsah tuku, bílkovin, SB a CPM v získaném mléce a byl statisticky prokázán vliv ročního období na obsah tuku, bílkovin a CPM v mléce. Z hlediska ekonomiky chovu dojnic, činily náklady na litr prodaného mléka 7,69 Kč v roce 2017. V roce 2018 se podařilo náklady snížit na 7,28 Kč na litr prodaného mléka. Oba sledované roky pak byly ziskové a při srovnání ekonomiky dojnic za rok 2017 s průměrem v ČR, byla sledovaná stáj o 3 662 Kč na dojnici za rok výnosnější.
Analysis of the level of nutrition and selected indicators of milk production
Keywords: výživa dojnic; potřeba živin; krmná dávka; mléčná produkce; ekonomika chovu dojnic; dairy cows nutrition; nutrient requirements; feed ration; milk production; economy dairy cows