Kvalitativní ukazatele vybraných masných výrobků vyrobených ve standardní a bio- kvalitě - Jarošová, Martina (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem diplomové práce bylo porovnat přítomnost použitých konzervačních látek a základních složek masných výrobků vyrobených v běžné a bio - kvalitě. V praktické části bylo provedeno polarizační měření vzorků obou kvalit s cílem stanovit, zda existuje kvalitativní rozdíl ve složení běžných potravin a biopotravin. Získaná data z měření byla dále zpracována a statisticky vyhodnocena. Díky provedenému statistickému šetření bylo zjištěno, že v procentuálním obsahu základních složek se masné výrobky běžné a bio - kvality od sebe statisticky významně neliší. Dále byla statisticky vyhodnocena rozdílnost mezi potravinami v četnosti používání konzervačních aditiv. Ačkoliv produkty v bio - kvalitě měly na výrobek o 0,7 aditiva méně ve srovnání s běžnými produkty, výsledný rozdíl byl přesto statisticky vyhodnocen jako nevýznamný.
Quality of selected meat products produced in standard and organic quality
Keywords: masné výrobky; dusitany; dusičnany; konzervanty; biopotraviny; meat products; nitrites; nitrates; preservatives; organic food