Comenia Script v písemném projevu levorukých žáků - Pavlíková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2016)
Předkládaná diplomová práce se věnuje úhlednosti písma u žáků 1. stupně základní školy. Primárně se skládá ze dvou částí a to teoretické a výzkumné. Teoretická část obsahuje úvod do teorie písma a jeho vývoje. Zvláštní zřetel je věnován dvěma typům písma: Comenia Script a psací latinka. V této části je sledována problematika leváctví v kontextu se školní docházkou a dobového způsobu výuky psaní. K dále vymezeným problémovým okruhům patří jednotlivé psací prvky, kvalitativní znaky písma i otázka leváctví v zahraničí. Výzkumná část diplomové práce se věnuje výzkumu na vybraných základních školách v České republice. Výzkum se zabýval porovnáním úhlednosti psaní mezi žáky píšícími písmem Comenia Script a psací latinkou mezi levorukými a pravorukými písaři. Častým problémem levorukých žáků je špatná úhlednost a čitelnost jejich písemného projevu. Cílem této práce bylo zjistit, zda písmo Comenia Script může levorukým písařům pomoci.
Comenia Script in written expression of left-handed pupils