Effect of hemp meal preparation on its quality - Kuklina, Aleksandra (Jihočeská univerzita, 2020)
Semena konopí jsou považovaná za jeden z nejlepších zdrojů plnohodnotných živin rostlinného původu pro lidskou výživu. Za studená lisovaný konopný olej je dnes nejběžnějším produktem v konopné výrobě. Za účelem splnění moderních požadavků udržitelného zpracování je reutilizace konopných zbytku velmi vyžadovaná. Zejména proto, že zbylé konopné výlisky jsou bohaté na antioxidanty, vlákninu, polyfenoly a považována za jeden z nejcennějších zdrojů bílkovin. Tato studie byla zaměřena na stanovení složení konopné mouky zbylé po odtučnění dvěma různými způsoby extrakce. Byl prostudován účinek odtučňování lisování za studena a sekundární extrakce petroletherem na složení a vlastnosti konopné mouky. Vzorky byly rozděleny na dvě frakce: <315 m a 700-1000 m. Tato studie prokázala příznivý účinek použití nepolárního rozpouštědla jako petrolether pro odtučnění konopné mouky a zvýšení úrovně funkčních parametrů jako rozpustnost, WHC a FAC. Diferenciace konopných mouk podle frakcí ukázala dvojnásobný účinek na výtěžek surového proteinu v případě použití <315 um velikostní frakce. A v případě použití velikostní frakce 700-1000 um prokázalo pozitivní účinek na obsah zbytků, polyfenolu a změřenou antioxidační aktivitu.
Effect of hemp meal preparation on its quality
Vliv způsobu přípravy konopné mouky na její kvalitu
Keywords: za studena lisované konopí; konopná mouka; extrakce konopných semen; konopné bílkoviny.; cold-pressing hemp; hemp meal; hemp seed extraction; hemp protein.