Rok 1989 - první krok České republiky do Evropské unie - Tobolková, Jiřina (Jihočeská univerzita, 2006)
Předpokládaným cílem bakalářské práce je ukázat a přiblížit složitý proces proměn komplikovaných, přitom komplexních změn, které musela již v roce 1989 a v letech následujících vykonat a překonat tehdejší československá společnost, když tak zahájila nelehkou cestu své přípravy na uzavření asociačních dohod a pozdější přistoupení k již existujícímu a funkčnímu seskupení Evropských společenstev, později přetvořených v Evropskou unii. Autorka by měla, v závislosti na svých informačních zdrojích (prameny, literatura, internet, tiskové a propagační materiály, noviny a časopisy, související aspekty a hlediska kulturního, politického a ekonomického života, vlastní poznatky), náležitě zvážit, včetně udržení patřičné proporcionality, přiměřeným způsobem popsat průběh zlomového roku 1989 a začátek příprav na zajišťování podmínek přistoupení k ES, včetně nástinu vývoje názorů československé veřejnosti pro vstup do EU.
The Year 1989 - the First Step of the Czech Republic into the European Union
Keywords: průběh zlomového roku 1989; the course of the year 1989 breakthrough