Ochrana měkkých cílů v České republice - Kysela, Martin (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce s názvem Ochrana měkkých cílů v České republice se zabývá aktuální problematikou ochrany měkkých cílů. Zvoleným cílem práce je analýza zabezpečení vybraných vánočních trhů v prosinci roku 2020. Je nutné upozornit na skutečnost, že veškeré dění v České republice bylo v tomto roce ovlivněno pandemickými opatřeními vzhledem k působení koronaviru SARS-CoV-2, proto měla přijatá vládní opatření dopad i na konání veškerých hromadných veřejných akcí, které byly závislé na aktuálním vývoji pandemie v době konání vánočních trhů. Cílem práce je analýza zabezpečení vybraných veřejných akcí - jedná se o vánoční trhy konané v Praze, Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Písku a Týně nad Vltavou. Výběr měst byl zvolen takto z toho důvodu, aby mělo zastoupení město hlavní, krajské, okresní a město v okrese. Výsledkem bude vyhodnocení míry ohroženosti vánočních trhů a jejich vzájemné porovnání. Druhým cílem mé bakalářské práce bude vypracování informačního letáku, který by jednoduchým a přehledným způsobem informoval veřejnost o základních zásadách chování při útoku na měkký cíl. Výsledkem výzkumné otázky bude zjištění, zda je zabezpečení měkkých cílů na vybraných veřejných akcích na území České republiky dostatečné. K vypracování bakalářské práce bude použita metoda kvalitativního výzkumu a analýza dostupné literatury. Pro vybraný kvalitativní výzkum byl zvolený počet vánočních trhů odpovídající situaci v době konání vánočních trhů, byla naplněna teoretická saturace. Na základě výzkumu lze konstatovat, že je v této problematice velký prostor ke zlepšení stávajících opatření a nelze tuto oblast, vzhledem k současnému vývoji nejen ve světovém politickém dění, jakkoliv podceňovat. Výsledky bakalářské práce mohou být použity k získání uceleného pohledu na řešenou problematiku a možného praktického využití informací získaných výzkumem pro zlepšení situace při konání veřejných akcí.
Protection of soft targets in the Czech Republic
Keywords: měkký cíl; tvrdý cíl; ohrožení; terorismus; zabezpečení.; soft target; hard target; threat; terrorism; security.