Rozšíření mišpule německé (Mespilus germanica L.) a kdouloně obecné (Cydonia oblonga Mill.) v České republice: první přiblížení - Vejborová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2012)
Kdouloň obecná (Cydonia oblonga Mill.) a mišpule německá (Mespilus germanica L.) jsou u nás nepůvodní rostliny, poskytující málo známé ovoce. Kdouloň je původní v Íránu, Zakavkazí, střední Asii a v části Arabského poloostrova. Mišpule je původní od jihovýchodní Evropy po Arménii, zřejmě i v ostatních částech Zakavkazí a severního Íránu. Cílem této práce bylo vytvořit přehled dosud známých lokalit kdouloně obecné a mišpule německé v České republice, na základě literárních a herbářových podkladů. Z literatury a herbářů jsem získala 145 lokalit pro kdouli a 106 lokalit pro mišpuli. V rámci seznámení se s živými rostlinami jsem po kontaktování několika osob objevila nové lokality. U kdouloně to bylo 8 nových lokalit a u mišpule 3 nové lokality.
Distribution of quince (Cydonia oblonga Mill.) and common medlar (Mespilus germanica L.) in the Czech Republic: the first approach
Keywords: kdouloň obecná; mišpule německá; Česká republika; rozšíření; lokality; Cydonia oblonga; Mespilus germanica; Czech Republic; distribution; localities