SPECIFIKA PREVENCE ŠIKANY NA 1. STUPNI ZŠ - Pecháčková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá problematikou šikany na 1. stupni základních škol. Úvodní kapitoly popisují charakteristiku fenoménu šikany a možnosti prevence na 1. stupni základních škol. Praktická část se opírá o kvantitativní výzkum, který byl proveden mezi učiteli základních škol v okrese Tábor. Výstupem této části bylo zjistit, zda školy věnují pozornost prevenci šikany, zda existují již na 1. stupni ZŠ nějaká preventivní opatření proti šikaně a jestli učitelé ve vyučování využívají preventivní metody proti šikaně. Také byl poveden průzkum mezi žáky prvního stupně základní školy, který měl zjistit, jestli žáci rozumí slovu šikana. Výsledky výzkumu jsou graficky zobrazeny a vyhodnoceny. Závěr praktické části obsahuje doporučení k prevenci šikany.
SPECIFICS OF PREVENTION OF CHICANE OF PRIMARY SCHOOL
Keywords: Šikana; násilí; dětská agresivita; učitelé; 1. stupeň základní školy; ukazatelé šikany; oběti šikany; agresoři; preventivní opatření proti šikaně na 1. stupni základních škol; preventivní metody proti šikaně ve vyučování.; Bullying; violence; children?s aggression; teachers; primary school; indicators of bullying; victims of bullying; aggressors; preventative measures against bullying at the primary schools; prevention methods of bullying in the lessons.