Analýza mléčné užitkovosti a plodnosti u stáda dojnic holštýnského skotu - Vona, Barbora (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá analýzou mléčné užitkovosti a plodnosti dojnic u stáda holštýnského skotu a také faktory, které tyto ukazatele ovlivňují. V chovech vysokoprodukčních dojnic se velice často setkáváme s reprodukčními poruchami a celkově s horšími hodnotami reprodukčních ukazatelů, což má za následek ekonomické ztráty podniku. Cílem bakalářské práce bylo vyhodnocení vybraných vlivů na mléčnou užitkovost a na úroveň reprodukce u vybraného souboru. Hodnocenými vlivy byly genotyp a věk při prvním otelení. Dalším významným výstupem bakalářské práce bylo posouzení, zda vybraná skupina holštýnských dojnic splňuje vybrané požadavky chovného cíle holštýnského skotu. Analýza vybraných dat proběhla ve společnosti DZV Nova a. s., na farmě VKK Petrovice. Vybrané dojnice byly rozděleny do skupin podle genotypu a věku při prvním otelení. U testování vlivu genotypu byl zjištěn statisticky významný rozdíl (p < 0,01) v mléčné užitkovosti mezi jednotlivými genotypy. Dále byl zjištěn statisticky významný rozdíl (p < 0,01) mezi reprodukčními ukazateli, a to jak mezi jednotlivými laktacemi, tak v případě inseminačního intervalu i u celkového výsledku. U dalších testovaných hypotéz nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi skupinami, přesto jsou získané údaje cenné z hlediska zootechnického.
Analysis of milk production and fertility in dairy herd of Holstein cattle
Keywords: mléčná užitkovost; holštýnský skot; věk při prvním otelení; mezidobí; reprodukční vlastnosti; milk yields; Holstein cattle; age at first calving; calving interval; reproduction traits