Matematika v moderních šifrovacích metodách - Košáková, Alena (Jihočeská univerzita, 2021)
V diplomové práci se zabývám tématem, které je v dnešním světě velice opomíjeným, přesto se s ním člověk setkává skoro každý den. Jedná se o problematiku matematiky v moderních šifrovacích metodách. Samotné šifrování je široká oblast, proto jsem se zaměřila na nejznámější moderní kryptosystémy. V práci jsou zpracovány jak kryptosystémy symetrické, asymetrické, tak i hybridní. Zájemci si mohou v diplomové práci přečíst o historii, vývoji, ale i výhodách a nevýhodách jednotlivých kryptosystémů. Větší pozornost je také věnována šifrování na bázi eliptických křivek, protože z hlediska matematiky je tato problematika zajímavá. Celá práce je rozdělena do několika důležitých kapitol pro přehlednost a lepší orientaci v textu. Na závěr jsem zařadila konkrétní ukázky praktického využití šifrování pro ucelený pohled čtenáře.
Mathematics in modern encryption methods
Keywords: šifrování; eliptické křivky; logické operace; zbytek po dělení; encryption; elliptic curves; logical operations; remainder after division