Paradiplomacie: případová studie města Sezimovo Ústí a obce Thierachern - Bělohlavová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2017)
Tématem diplomové práce bude proces zapojování municipalit do mezinárodních vztahů (tzv. paradiplomacie). Cílem práce je poukázat na prvopočátky vzniku interkomunální spolupráce mezi obcemi kantonu Bern a jižních Čech. Bude použita případová studie (case study) vybrané jihočeské a švýcarské municipality Nezbytné tedy bude zmapovat prvotní kroky v 90. letech 20. století, které vedly k navázání vzájemných vztahů a jejich postupný vývoj až do současnosti. Nedílnou součástí práce se stanou rozhovory s představiteli obou municipalit a metody orální historie.
Paradiplomacy:case study of the city of Sezimovo Ústí and the municipality of Thierachern
Keywords: paradiplomacie; Town-Twinning; partnerství; interkomunální spolupráce; kanton Bern; jihočeský region; Sezimovo Ústí; Thierachern; Paradiplomacy; Town-Twinning; Partnership; Inter-municipal cooperation; Student exchange visit; Canton Bern; South Bohemian region; Sezimovo Ústí; Thierachern