Možnosti zvyšování produkce kvalitních násad lipana podhorního (Thymallus thymallus L.) pro zarybňování volných vod - Nebeský, Václav (Jihočeská univerzita, 2007)
Lipan podhorní (Thymallus thymallus L.) je důležitý a původní druh v České republice. V dnešní době je však lipan v našich vodách na ústupu. Je to způsobeno mnoha důvody. Především zvýšením rybářského tlaku, nevhodnými úpravami toků, znečištěním vod, zvýšeným výskytem predátorů atd. Proto je nutné věnovat tomuto problému pozornost. Hlavními cíly mé práce byla optimalizace technologie snížení povýtěrové mortality generačních lipanů. Optimalizace technologie chovu plůdku lipana podhorního (Thymallus thymallus L.). Využití uměle odchovaných násad lipana podhorního v podmínkách volných vod. Experimenty probíhaly na řece Blanici a na líhni patřící MO ČRS Husinec. Část prací byla provedena v roce 2005, většina však proběhla během roku 2006. Výsledky této práce naznačují, že je možné snížit povýtěrovou mortalitu generačních lipanů aplikací antibiotik. Problém je však s vysokými ztrátami po vysazení.
Possibilities of increasing of European grayling (Thymallus thymallus L.) quality stock production for running waters
Keywords: Thymallus thymallus; chov; násada; úmrtnost; antibiotika; Thymallus thymallus; breeding; stock; mortality; antibiotics