Onemocnění související s mutacemi genů pro zbarvení psů - Karlíková, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato rešeršní práce je zaměřena na geny pro zbarvení srsti u psů a jejich spojitost s některými onemocněními. Součástí této práce je ucelený přehled zjištěných poznatků o těchto genech. Uváděny jsou informace o identifikovaných genech pro daný lokus (umístění; počet alel; mutace, jimiž alely vznikly; obdoby nalezené u jiných živočichů apod.), popisy jednotlivých alel (fenotypové projevy aj.), vztahy mezi alelami a rizika, která některé alely nesou. Závěrečná část je pak věnována nejčastějším onemocněním, která jsou spojována se zbarvením.
Diseases associated with mutations of coat color genes in dogs
Keywords: pes; zbarvení; srst; onemocnění; dog; canine; coat color; diseases