Canisterapie - součást ošetřovatelské péče o seniory v léčebně pro dlouhodobě nemocné - Jenerálová, Marta (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce je zaměřena na seniory hospitalizované v léčebnách pro dlouhodobě nemocné (dále LDN), kde často prožívají nepříjemné prožitky jako je strach, úzkost nebo psychická labilita. Cítí se osamocení, izolovaní, nepotřební a neschopní. V teoretické části jsme si vysvětlili pojem canisterapie a její využití v geriatrii. Dále jsme si přiblížili vztah seniora ke psům, problematiku stáří a stárnutí, specifika ošetřovatelské péče v geriatrii. A seznámili jsme se se zdravotními i sociálními zařízeními, které senioři mohou využít. Šetření probíhalo formou anonymních dotazníků u seniorů hospitalizovaných v LDN nemocnice Třebíč a v LDN nemocnice Havlíčkův Brod. Toto šetření bylo rozšířené o polostandardizované rozhovory s hospitalizovanými seniory v obouch LDN. V práci jsme si stanovili čtyři cíle. První cíl je zmapování vlivu canisterapie na zlepšení sebepéče nemocných seniorů v LDN. Druhý cíl je zmapování vlivu canisterapie na zlepšení průběhu hospitalizace seniorů v LDN. Třetí cíl je zjistit účinek canisterapie na ošetřovatelskou péči na oddělení s již probíhajícím programem canisterapie. A čtvrtý cíl je zjistit zda senioři ví co je canisterapie a zda by ji uvítali na oddělení LDN. Tyto cíle byly splněny. Hypotéza číslo 1, canisterapie vede ke zlepšení sebepéče nemocných seniorů v léčebně pro dlouhodobě nemocné, nebyla potvrzena. Hypotéza číslo 2, canisterapie vede ke zlepšení průběhu hospitalizace seniorů v léčebně pro dlouhodobě nemocné, byla potvrzena. Hypotéza číslo 3, canisterapie má pozitivní účinek na ošetřovatelskou péči o nemocné seniory na odděleních léčebny pro dlouhodobě nemocné s již probíhajícím programem canisterapie, nebyla potvrzena. Hypotéza číslo 4, senioři ví co je canisterapie, byla potvrzena. Hypotéza číslo 5, senioři by uvítali canisterapii na oddělení léčebny pro dlouhodobě nemocné kde canisterapie doposud neprobíhá, byla potvrzena. Výsledky této práce byly předány léčebnám pro dlouhodobě nemocné, kde bylo šetření prováděno a poslouží jako cenné informace pro jejich další práci a motivaci k další činnosti na LDN. Dále byla vytvořena informační brožura pro sestry a ta byla také předána léčebnám pro dlouhodobě nemocné kde šetření probíhalo.
Canistherapy - as a part of nursing of elderly people in long term care
Keywords: canisterapie; léčebna pro dlouhodoběnemocné; sebepéče; senior; stáří; Canistherapy; long term care; selfcare; seniors; old age