Farní kronika Olešnice (1787 - 1887) - Wagnerová, Miluše (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce Farní kronika Olešnice (1787 - 1887) se snaží pomocí vědecké edice přiblížit téma farních kronik. Je členěna do sedmi kapitol a její součástí je seznam literatury a pramenů, spolu s přílohami, do kterých je zahrnuta edice kroniky, tabulky, mapky, místní a jmenný rejstřík a ukázky písma jednotlivých kronikářů. První kapitola seznamuje čtenáře s tématem a hodnotí literaturu a prameny, které se věnují této problematice. Další kapitola se zaměřuje na obecné církevní dějiny a správu v období pozdního novověku a zasazuje tak téma do širšího kontextu. V následujících kapitolách je stručně popsána historie obce a farnosti, s důrazem na editované období. Pátá část se zabývá kronikami z pohledu norem a nařízení. Na ni navazuje samotný popis kroniky a zhodnocení jejích zápisů, včetně charakteristiky písařů. V závěru jsou shrnuty veškeré poznatky a rozbor farní kroniky jako historického pramene. Jsou zde načrtnuty i možnosti jejího využití pro další studium.
The parish chronicle of Olešnice (1787 - 1887)
Keywords: kroniky; farní kroniky; kronikářství - normy; Olešnice; chronicles; parish chronicles; chronicle writing - norms; Olešnice