Psychedelika v psychologii - Drahá, Eliška (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zaměřuje na aktuální renesanci využití psychedelik v psychologickém výzkumu a praxi. Práce nabízí jak pohled do historie využití účinků spojených s užitím psychedelik, tak se především zaměřuje na poznatky z nejnovějších výzkumů. Shrnuje výstupy výzkumů, zabývajících se jejich terapeutickými účinky v léčbě duševních onemocnění. Podrobněji jsou rozepsány dvě oblasti užití psychedelik v léčbě. Je zde popsán přehled výzkumů od roku 1965 do roku 2016 zabývající se umírajícími pacienty v terminální fázi onemocnění. Druhá oblast zahrnuje psychologické faktory ovlivňující léčbu závislostí a jsou zde shrnuty výsledky několika studií zabývající se různými typy závislostí.
Psychedelics in psychology
Keywords: Psychedelika; Psychedelická asistovaná psychoterapie; LSD; Psilocybin; Ibogain; Ayahuasca; MDMA; Psychedelics; Hallucinogens; Psychedelic assisted psychotherapy; LSD; Psilocybin; Ibogain; Ayahuasca; MDMA