Faktory ovlivňující výkon maratónského běžce\\ - Faktorová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato diplomová práce je zaměřena na sestavení, ověření a porovnání ročního tréninkového plánu pro běžce maratónce, který se ovšem věnuje i závodům na dráze 3000m až 10000m a půlmaratónu. Práci lze rozdělit na tři části. První, teoretická část, pojednává o historii maratónu, všeobecných zákonitostech vytrvalostního tréninku a faktorech, které ovlivňují výkon maratónského běžce. Dále jsou zde rozebrány použité literární zdroje týkající se vytrvalostního běhu. Druhá, výzkumná část, se zaobírá vlastním sestavením ročního tréninkového plánu a třetí část tento plán ověřuje a hodnotí na základě jeho splnění, obsahuje dosažené výsledky kontrolních závodů, testů a jejich grafické vyjádření a vyhodnocení.
Circumstances reflecting marathon runner´s performance\\
Keywords: Tréninkový plán; trénink; vytrvalost; laktát; maratón; kontrolní závod; training plan; training; endurance; lactate; marathon; control heat