Duchovní služba v českém vězeňství - Hrušková, Hana (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato práce se zabývá křesťanskou duchovní službou obviněným a odsouzeným v prostředí českých věznic. Nejdříve se práce zaobírá moderními penologickými trendy a vězeňskými systémy v euroamerických zemích, podrobněji pak vězeňstvím v České republice. Další část pojednává o občanském sdružení Vězeňská duchovenská péče a profesionálních vězeňských kaplanech, dále o ekumenicitě a vztahy mezi vězeňským personálem a duchovními. Navazující kapitola se opírá o rozhovory se zkušenými vězeňskými kaplany, jejich osobní vyjádření k aktuálnímu stavu a individuální pohled na službu lidem ve věznici. Ukazuje se, že duchovní má mezi ostatními vězeňskými odborníky své nezastupitelné místo. Právě on, často jako poslední, vidí naději tam, kde ostatní odborný personál již rezignoval, může velmi dobře pracovat s přijetím viny, s hledáním hodnot u odsouzených. Perspektiva duchovní služby v českých věznicích bude předurčena přející, aktivní spoluprací s Vězeňskou službou České republiky a ekumenickou otevřeností.
Spiritual Ministry in Czech Prisons
Keywords: duchovní služba; vězeňství; Vězeňská duchovenská péče; Vězeňská duchovenská služba; Vězeňská služba České republiky; vězeňský kaplan; vězeňský personál; moderní trendy vězeňství; vězeňské systémy; odsouzení; vězni; ekumenicita.; spiritual ministry; penitentiary systems; penitentiary spiritual solicitude; the prison service of the Czech Republic; prison chalpain; prison staff; modern trends of penitentiary systems; convicted person; prisoners; ecumenicity.