Současné postavení ženy a muže v úplné rodině - Zelenková, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Genderové role a jejich kombinace v rodině a ve společnosti vyžaduje ze strany žen a mužů značnou část tolerance a porozumění. Vztahy v rodině ovlivňují změny, které přináší transformace v ekonomické oblasti i v celé společnosti. Modely soužití v rodině se pozvolna mění, protože genderové stereotypy a role, jenž muži a ženy akceptovali během historického vývoje si žádají změnu. V souvislosti s výzkumem ženy již nejsou pouhými hospodyňkami a pečovatelkami o rodinu a domácnost, ale jsou rovnocennými partnery mužů v mnohých oblastech rodinného a společenského života. Muži moderní doby pomáhají ženám jak v domácnosti, tak s péčí o děti, i když přesto zůstávají, jak vyplývá z výzkumu této bakalářské práce, významnými živiteli rodiny. Kvantitativní výzkum této bakalářské práce byl proveden v okrese Písek. Ženy a muži pocházeli z měst, která měla okolo 5000 obyvatel a z vesnic okolo 400 obyvatel. Jako výzkumná technika byl zvolen dotazník. Jediným kritériem pro výběr respondentů byl věk 40 let. Z celkového počtu 150 rozdaných dotazníků se vrátilo 108 dotazníků použitelných pro výzkum. Návratnost byla 72 %. Hypotéza 1 předpokládala, že pracující ženy narušují genderové stereotypy. Tato hypotéza byla potvrzena. Hypotéza 2 předpokládala, že v současné nukleární rodině dává více jak polovina žen přednost rodině před kariérou. Tato hypotéza byla také potvrzena. Hypotéza 3 předpokládala, že genderové stereotypy jsou častěji porušovány v rodinách žijících ve městě, než v rodinách žijících na vesnici. Tato hypotéza se nepotvrdila. Tato bakalářská práce přinesla poznatky z oblasti postavení ženy a muže v úplné rodině. Výsledky práce by mohly přispět ke zmapování současné situace nebo být využity pro studenty při vytváření vzdělávacích programů, zabývajících se touto problematikou.
Actual position of man and woman in a fully - functional family
Keywords: rodina; gender; role muže; role ženy; kariéra; práce; family; gender; role man; role woman; career; employment