Prožívání reality bezdomovectví klienty Domu sv. Pavla Městské charity České Budějovice - Horalová, Nela (Jihočeská univerzita, 2012)
Bezdomovectví je společenský jev, který se svými důsledky dotýká celé skupiny osob a je součástí života celé společnosti. Má bakalářská práce se zabývá prožíváním reality bezdomovectví klienty Domu sv. Pavla v Českých Budějovicích. Cílem práce bylo zjistit příčiny bezdomovectví u klientů Domu sv. Pavla a dozvědět se, jak klienti prožívají realitu bezdomovectví. V teoretické části práce jsem se zaměřila na specifické problémy spjaté s bezdomovectvím v České republice a na služby, které jsou těmto lidem poskytovány. Déle jsem popsala strukturu a činnosti konkrétního zařízení určeného pro osoby bez domova, Domu sv. Pavla v Českých Budějovicích. V praktické části jsem se zaměřila na zjištění nejčastějších příčin tohoto problému. Nejčastějšími příčinami bezdomovectví u dotazovaných klientů byly ztráta zaměstnání nebo bydlení, závislost na alkoholu nebo jiných návykových látkách, příchod z výkonu trestu odnětí svobody a rozpad rodiny. Současně jsem také zkoumala, jak tito lidé svou komplikovanou situaci prožívají. Zjistila jsem, že žádnému z klientů tato situace nevyhovuje a že většina z nich se snaží svůj život změnit. Hledají si práci a vlastní bydlení, ale reintegrace těchto lidí zpátky do běžného života je velmi složitá. Práci jsem zpracovala pomocí kvalitativního výzkumu. Údaje pro výzkum jsem získala přímo od klientů Domu sv. Pavla prostřednictvím strukturovaných rozhovorů. Rozhovor se skládal z devíti otázek a celkem proběhl s deseti klienty. Myslím si, že tato práce by mohla pomoci poodhalit příčiny vzniku bezdomovectví a způsob, jakým tito lidé svou těžkou situaci prožívají a snaží se s ní bojovat. A protože je Dům sv. Pavla jediným zařízením tohoto typu na území Jihočeského kraje, tato práce by mohla být i motivací pro ostatní města pro založení podobného zařízení.
Experiencing the reality of homelessness by clients of the St. Paul´s house in České Budějovice city charity
Keywords: Bezdomovectví; sociální vyloučení; chudoba; příčiny bezdomovectví; Dům sv. Pavla; Homelessness; social exclusion; poverty; causes of homelessness; House of St. Paul