Dopady legislativních změn na vyplácení dávek státní sociální podpory - Klímová, Hana (Jihočeská univerzita, 2012)
Státní sociální podpora vznikla v roce 1995. Stěžejním právním předpisem, kterým se řídí je zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře. Plné účinnosti tento zákon nabyl dnem 1. 1. 1996. Účelem vzniku SSP byla zejména podpora rodin s nezaopatřenými dětmi a pomoc státu při některých sociálních situacích. Dávky státní sociální podpory tvoří jeden z pilířů sociálního zabezpečení České republiky. Proto, aby byl naplněn jejich účel, pro který byly navrženy a vytvořeny, reagují na různé sociální situace, ve kterých se rodiny mohou ocitnout. Dávky jsou poskytovány podle různých kritérií a na jejich základě je můžeme rozdělit na dávky testované na příjem a netestované nebo na dávky jednorázové a dávky opakující se. Tato bakalářská práce si klade za cíl zmapovat nejvýznamnější legislativní změny, ke kterým došlo v oblasti dávek státní sociální podpory v letech 2006 ? 2010 a vyhodnotit je z hlediska oprávněných osob, jejich vyplacené výše a podle počtu odmítnutých žadatelů. Dalším cílem je popsat problémy spojené s přiznáváním dávek SSP a navrhnout změny k jejich odstranění.
"The Impact of Legislative Changes on the State Social Support Benefits"
Keywords: přídavek na dítě; příspěvek na bydlení; rodina; sociální příplatek; státní sociální podpora; životní minimum; child allowance; housing allowance; family; social surcharge; state social support; minimum subsistence level