Právní nástroje slabší strany - Hladová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této práce je pojednat o významném principu v soukromém právu, ochrany slabší strany, a o právních instrumentech vedoucích k jeho realizaci. V první části práce je věnována obecným instrumentům jako jsou lichva, neúměrné zkrácení a adhezní smlovy. V druhé části je řešena problematika ochrany spotřebitele. V praktické části je cílem zjištění stupně informovanosti veřejnosti o svých právech, institucích chránící spotřebitele a zákonech.
Legal instruments for the protection of weaker side within the obligation
Keywords: ochrana slabší strany; neúměrné zkrácení (Laesio Enormis); lichva; adhezní smlouvy; ochrana spotřebitele; dotazníkové šetření; protection of weaker side; disproportionate shortening (Laesio Enormis); usury; adhesion contracts; consumer protection; questionnaire