Metody separace základního odtoku a trendy koncentrací fosforu v tomto odtoku - Švarcová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této bakalářské práce je objasnit rozdělení odtoku na jednotlivé složky, popsat jejich genezi a účast v hydrologickém cyklu a hydrologické bilanci. Dále je tato práce podrobněji zaměřena na podzemní složku odtoku ? základní odtok. Jsou zde popsány vybrané metody separace základního odtoku. Jedná se o metody empirické, metody založené na grafickém rozčlenění hydrogramu celkového odtoku, metody využívající digitální filtr pro rozčlenění denních časových řad celkového odtoku, metody přihlížející k hladině podzemní vody nebo metody založené na analýze obsahu přírodních izotopů a chemických látek a další. Metod pro separaci základního odtoku existuje mnoho a jsou průběžně vyvíjeny nebo vznikají nové a jejich výsledky jsou často značně odlišné. Dále je zde zmínka o koncentraci fosforu a fosforečnanů v podzemních vodách a převod fosforu skrze odtok podzemní vody do povrchových toků.
Methods of the baseflow separation and trends of phosphorus concentrations in this runoff
Keywords: složky odtoku; metody separace základní odtok; hydrogram celkového odtoku; odtok podzemní vody; koncentrace fosforu; streamflow components; baseflow separation methods; streamflow hydrographs; groundwater discharge; phosphorus concentrations