Profesionální poranění zdravotníků - Krátká, Hana (Jihočeská univerzita, 2008)
Téma své práce, profesionální poranění zdravotníků, jsem si zvolila, neboť mě zajímalo vyhodnocení této problematiky, neboť každý z nás se jednou ocitl, či ocitne, ve zdravotnickém zařízení a všimne si, jak se zdravotničtí pracovníci chovají při své práci a jak svou práci vykonávají. Z mých předešlých poznatků ze zdravotnických zařízení jsem věděla, že ne všechny postupy zdravotníků jsou v pořádku, ale nevěděla jsem, zda porušují legislativu či provozní řád, nebo jsou-li jejich postupy správné. Proto jsem si také vybrala toto téma, abych pronikla do tajů profesionálních poranění a postupů zdravotníků při vykonávání jejich profese. Zdravotničtí pracovníci čelí denně rizikům poranění ostrým předmětem a s tím spojeným nebezpečím nákaz přenosných touto cestou. V České republice se sledují neprofesionální, ale i profesionální poranění. Zdravotničtí pracovníci čelí i nákazám v důsledku profesionálního poranění, jakou jsou virové hepatitidy A, B, C, D, E, HIV/AIDS, cytomegalovirová infekce, infekční mononukleóza a syfilis. Cílem této práce je vyhodnotit sledované počty poranění zdravotnických pracovníků v Ústí nad Labem dle stanovených kritérií se zaměřením na dodržování platných právních předpisů při manipulaci se zdravotnickým materiálem, se zdravotnickými prostředky a s nebezpečným odpadem. Dále je cílem seznámit zdravotníky s výsledky výzkumu a zúčastnit se školení o bezpečnosti práce ve zdravotnickém zařízení. Hypotézou v mé práci je, že při manipulaci se zdravotnickým materiálem, se zdravotnickými prostředky a s nebezpečným odpadem je dodržována platná legislativa. Jako výzkumnou metodu jsem použila rozdání dotazníků, které byly rozdány do pěti nemocničních oddělení, a sekundární sběr dat ze zdravotnických dokumentací z let 2003, 2004, 2005, 2006 a 2007, které mi byly k dispozici na protiepidemickém odboru Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem. Myslím, že hypotéza, uvedená v bakalářské práci, nebyla potvrzena, neboť zdravotníci porušují legislativu platnou v České republice. Cíl mé práce byl splněn, neboť došlo k zpracování dotazníků formou tabulek a grafů, dále byl vyhodnocen sekundární sběr dat tabulkami a vše bylo porovnáno s ostatními zdroji v této problematice. Poznatky z této bakalářské práce budou interpretovány hlavní sestře Krajské zdravotní a.s. - Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, která poté provede školení vrchních sester. Dále budou tyto poznatky sloužit k vytvoření edukačního plánu zdravotníků a budou interpretovány osobám, kterých se tato problematika týká.
Professional injuries of health workers
Keywords: jednorázová stříkačka; odběr krve; ochranné osobní pracovní pomůcky; právní předpisy; profesionální poranění; virová hepatitida B; zdravotnický personál; single-use syringe; blood taking; protective personal working tools; legal enactments; professional injuries; hepatitis virus B; medical staff