Diskriminace na trhu práce - Jarolímková, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem mé bakalářské práce bylo seznámit se s problematikou diskriminace na trhu práce. Teoretická část se zabývá popisem příčin, které vedou lidi k vstupu na trh práce. Jak je tento trh chápán, s jakými druhy diskriminace se na něm můžeme setkat a jaká v této oblasti platí legislativní opatření. Z prostudované literatury a výzkumů jsem se nejčastěji setkávala s typy diskriminace, které se nejčastěji týkaly žen. Na tomto základě jsem se rozhodla věnovat pozornost právě znevýhodněnému postavení žen na trhu práce. V praktické části jsem se věnovala vyhodnocení výzkumu, který jsem provedla pomocí dotazníkového šetření. Cílem tohoto šetření bylo zjistit, zda se ženy na trhu práce setkávají s diskriminací častěji než muži. A zjistit, jak je respondenty vnímána problematika genderových rolí a stereotypů. Výsledky mé práce dokazují, že se ženy s diskriminací setkávají ve větší míře, než muži. Co se týká znalosti genderu, je nutné, aby došlo ke změnám, které pomohou k prolomení silně zakořeněných genderových stereotypů ve společnosti.
Discrimination in the labor market
Keywords: diskriminace trh práce nezaměstnanost znevýhodněné postavení žen gender a genderové role; Discrimination labor market unemployment disadvantaged position of women gender and gender roles