Přeštické černostrakaté prase - genetický živočišný zdroj - Lišková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce je zaměřena na zpracování informací o problematice genových zdrojů se zaměřením na přeštické černostrakaté plemeno prasat. V práci je popsán vznik přeštického černostrakatého prasete se zmínkou o chovu populace před první a druhou světovou válkou. Následně byla uvedena regenerace tohoto plemene, která byla provedena s využitím plemen - mirgorodského, livenského, německého sedlového, anglického sedlovitého, cornwall a berkshire. Dále byl zpracován plemenný standard, který se zaměřuje na popis a užitkové vlastnosti a také je zde uvedeno zušlechťování přeštického černostrakatého plemene a to hlavně plemenem pietrain, ale jsou zmíněna i jiná plemena jako landrase, hampshire a podobně. Byly shromážděny informace o chovu genetického živočišného zdroje od roku 2003 do roku 2009 zabývající se stavy populace genového zdroje, kde je uveden počet chovů a zemědělských podniků, odchované potomstvo, plemenné jádro prasnic, úroveň užitkových znaků v kontrole užitkovosti a počet kanců v jednotlivých chovech. Pozornost byla věnována i kryokonzervaci, struktuře populace a udržování plemene s důvody pro ochranu přeštického černostrakatého plemene prasat. V metodice je zachyceno vedení evidence, způsob uchování a šlechtitelský program. Závěrem je uveden stav populace genového zdroje ke konci roku 2010.
Prestice black pied pig - animal genetic resource
Keywords: genový zdroj; prase; přeštické černostrakaté plemeno; genetic source; pig; přeštické černostrakaté prase breed