REVIZE BOTHRIOCEPHALIDNÍCH TASEMNIC (EUCESTODA: BOTHRIOCEPHALIDEA)Z RYB RODU SAURIDA. - Vlčková, Romana (Jihočeská univerzita, 2008)
Taxonomická revize vybraných rodů bothriocephalidních tasemnic (Bothriocephalus, Oncodiscus, Penetrocephalus a Tetrapapillocephalus) z ještěrohlavců rodu Saurida provedená na základě studia morfologie a morfometrie. Byl studován nový materiál ze 4 druhů ještěrohlavců z Indonésie a výsledky byly porovnány s dostupným typovým materiálem a s údaji v literatuře. Výsledky prokázaly platnost dvou druhů (Oncodiscus sauridae Yamaguti, 1934; Penetrocephalus ganapattii (Rao, 1954) Rao 1960).
Taxonomic revision of tapeworms from genera Oncodiscus, Tetrapapillocephalus and Bothriocephalus(Bothricephallidae) from lizardfishes of the genus Saurida.
Keywords: Bothriocephalidea; Bothriocephalus; Eucestoda; ještěrohlavec; morfologie; morfometrie; tasemnice; taxonomická revize; Oncodiscus; Penetrocephalus; Saurida; Tetrapapillocephalus; biometry; Bothriocephalidea; Bothriocephalus; Eucestoda; lizardfish; morphology; tapeworms; taxonomic revision; Oncodiscus; Penetrocephalus; Saurida; Tetrapapillocephalus