Specifika ošetřovatelské péče u pacientů hospitalizovaných v psychiatrické léčebně - Brigantová, Marie (Jihočeská univerzita, 2011)
Ošetřovatelská péče o pacienty trpícími duševními poruchami doznala v posledních letech mnoha změn, stejně jako v jiných oblastech péče o zdravého i nemocného člověka. Ke zpracování tématu ?Specifika ošetřovatelské péče u pacientů hospitalizovaných v psychiatrické léčebně? byla zvolena metoda kvalitativního šetření pomocí rozhovorů a zúčastněného skrytého pozorování. Výzkumný soubor byl složen ze sester a pacientů v Psychiatrické léčebně v Havlíčkově Brodě. Soubor tvořilo 10 sester pracujících na interním oddělení této léčebny a 10 pacientů na tomto oddělení hospitalizovaných. Ve skrytém pozorování bylo pozorováno všech 10 sester, které odpovídaly na kladené otázky. Rozhovor se sestrami obsahoval 16 otázek, s pacienty 12 otázek. Byly stanoveny tři cíle: Zjistit specifika ošetřovatelské péče u pacientů hospitalizovaných v psychiatrické léčebně, zjistit, jaká je informovanost pacientů o možnostech léčby a zjistit, jaká je připravenost sester komunikovat s pacienty s psychickou poruchou. K těmto cílům byly stanoveny tři výzkumné otázky, a to zda znají sestry specifika ošetřovatelské péče u pacientů hospitalizovaných v psychiatrické léčebně, zda jsou pacienti informováni o možnostech léčby a zda sestry umí komunikovat s pacienty hospitalizovanými v psychiatrické léčebně v souvislosti s plněním ošetřovatelských intervencí. Cíle byly splněny, sestry znají specifika ošetřovatelské péče u pacientů hospitalizovaných v psychiatrické léčebně a že umí komunikovat s pacienty s psychickou poruchou. Dále bylo zjištěno, že pacienti jsou málo informováni o léčbě své nemoci, ale i o průběhu vyšetření a možných komplikací po vyšetření. Využití v praxi: Práce bude sloužit jako studijní materiál a jako podklad pro vypracování semináře na dané téma.
Specifics of nursing care for patients confined to psychiatric hospitals
Keywords: Sestra; pacient; komunikace; specifika; ošetřovatelství; psychiatrická péče; Nurse; patient; communication; specific; nursing; psychiatric care