Vliv světla na růst a obsah miliacinu v prosu setém - Rybarová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce pojednává o vlivu světla na růst a obsah miliacinu v prosu setém (Panicum milliaceum L.). Na pozemku Zemědělské a technologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích byl založen polní pokus s odrůdami Unikum, Kornberg a Hanácká Mana. V době sloupkování a zralosti byly odebrány vzorky rostlin, u kterých byla stanovena výška a hmotnost jednotlivých částí a zjištěnobsah miliacinu. Následně byl založen laboratorní pokus s odrůdou Unikum, kdy semena byla klíčena po dobu 11 dní při různých vlnových délkách barevného spektra viditelného světla a poté byla stanovena klíčivost, délka i hmotnost získaných klíčkůa provedena analýza obsahu miliacinu. Obsah miliacinu v sušině byl stanoven pomoci plynové chromatografie s hmotnostní detekcí.
Effects of light on the growth and miliacin content in common millet
Keywords: proso seté; steroly; miliacin; biomasa; plynová chromatografie s hmotnostní detekcí; millet panicum; sterols; miliacin; biomass; gas chromaography-mass spectrometry