Názory rodičů na výchovu předškolních dětí v kontextu problematiky výchovných stylů - Tesárková, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá způsobem výchovy předškolních dětí v rodině v kontextu problematiky výchovných stylů. Teoretická část objasňuje základní pojmy dané tematiky, dále charakterizuje specifika předškolního vývojového období včetně potřeb předškolního dítěte a podává obraz současné rodiny. Další část je zaměřena na psychologické aspekty výchovných metod, problematiku výchovných stylů a jejich vlivu na rozvoj osobnosti dítěte. Cílem praktické části je nahlédnout do názorů rodičů předškolních dětí na výchovu a porovnat tyto náhledy se stanovisky třídních učitelek MŠ na příkladu sedmi dětí z různého rodinného prostředí.
Parents´ opinions on preschool children education in the context of the problems of educational styles
Keywords: dítě; osobnost; rodina; výchova; výchovné metody; výchovné styly; child; personality; family; education; educational methods; educational styles