Studium historického rozšíření linií pstruha obecného v ČR a na Slovensku pomocí vybraných znaků mitochondriální DNA - Jašková, Iva (Jihočeská univerzita, 2009)
Pstruh obecný (Salmo trutta) je ekologicky, ekonomicky a esteticky významný druh ryby, jehož nedostatečná ochrana v Evropě vyžaduje další pozornost a péči. Stále pokračující eroze genetických zdrojů populací pstruha obecného vlivem antropogenních činností žádá změny současných trendů. Studovali jsme genetickou diverzitu populací pstruha na území České republiky a Slovenska s využití genetických markerů. Na úsecích mitochondriální DNA (gen pro ND-5/6) a jaderné DNA (gen pro LDH1) namnožených pomocí PCR byly hledány rozdíly s využitím RFLP. V testovaných populacích bylo nalezeno celkem sedm haplotypů, čtyři z nich byly zastoupeny téměř ve všech populacích. ''Dunajské haplotypy'' byly striktně omezeny na povodí Dunaje a Visly, ''atlantické haplotypy'' dominovaly ve všech povodích, největší zdroj variací (72 %) byl uvnitř populací. Na úseku LDHC1٭ byly nalezeny dvě alely - původní ٭100 a ٭90 (při vysoké frekvenci výskytu). Tyto genomové změny jsou přičítány antropogenním vlivům.
Study of historical expansion of brown trout lineages in the Czech republic and in Slovakia republic with using mtDNA markers.
Keywords: Salmo trutta; PCR-RFLP; LDH1; ND5/6; Salmo trutta; PCR-RFLP; LDH1; ND5/6