Obaly a jejich vliv na efektivitu logistických operací - Pechová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2008)
Tématem mé práce jsou obaly a jejich vliv na efektivitu logistických operací. Hlavním cílem mé diplomové práce byla analýza portfolia produktů obalového průmyslu, které vstupují do distribučních řetězců v rámci vybrané sortimentní skupiny z hlediska jejich vhodnosti pro provádění logistických operací. Informace pro vypracování práce jsem získala u firmy Schenker spol. s r.o., Jamall-CZ a. s. a dále od obchodních řetězců. U firmy Schenker jsem porovnávala palety, které firma používá. Ve společnosti Jamall jsem se zabývala portfoliem nábytku a jeho vlivem na efektivitu logistických operací. V obchodních řetězcích jsem řešila otázku výhodnosti či nevýhodnosti obalů pro nealkoholické nápoje. Dále jsem aplikovala funkčně vypracovaný dotazník, zaměřující se na životní prostředí a obaly. Pro získání potřebných informací bylo použito metody pozorování, řízeného rozhovoru, analýzy dokumentů, zpracování údajů z provozní evidence a dotazníkového šetření. Dospěla jsem k závěru, že vhodná volba obalu má podstatný vliv na snížení nákladů spojených se skladováním, manipulací a dopravou.
Packaging and Its Influence on the Effectiveness on Logistic Operations
Keywords: Logistika; obaly; čárový kód; palety; skladování; distribuce; manipulace; plasty; Logistics; wraps; EAN; pallets; storage; distribution; manipulation; plastics.