Téma ochrany člověka za běžných rizik a mimořádných událostí v hodinách občanské nauky - Hlinková, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem diplomové práce je analýza tématu "Ochrana člověka za běžných rizik a mimořádných událostí" se zaměřením na jeho začlenění do hodin výchovy k občanství a základů společenských věd. Jedná se o problematiku, která byla zařazena do obsahu vzdělávání poměrně nedávno a je pociťována absence literatury zaměřené na didaktická specifika tématu. V práci bude provedena analýza RVP pro ZŠ a gymnázia se zaměřením na dané téma, dále budou vysvětleny základní pojmy a kategorie z oblasti ochrany člověka za běžných rizik a mimořádných událostí. V empirické části práce budou vytvořeny návrhy rozložení učiva daného tématu do jednotlivých ročníků ZŠ a SŠ, a to včetně analýzy výukových metod a výukových materiálů spjatých s tímto tématem.
The human protection during common risks and incidents in civics lessons
Keywords: mimořádná událost; ochrana člověka; vzdělávací programy; běžná rizika; vyučovací hodiny; varování; ohrožení; první pomoc; extraordinary event; human protection; educational programs; common risks; teaching hours; warning; threat; first aid