Fyziologické parametry ovcí plemene Suffolk v chovu v lokalitě Soběslav - Tomečková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem diplomové práce bylo zhodnocení užitkových vlastností, fyziologického stavu a vybraných krevních parametrů u ovcí plemene suffolk. Sledovány byly přírůstky, krevní parametry a koprologickým vyšetřením bylo zjištěno parazitologické osídlení. Sledování probíhalo v roce 2013 a začátkem roku 2014. Bylo sledováno 17 bahnic a 16 jehňat. Během sledování byly provedeny dva odběry a to 25. 3. 2013 a 14. 10. 2013. Zvýšené byly hodnoty glukózy, močoviny celkových bílkovin a částečně cholesterolu. Snížené byly hodnoty vápníku v krevní plazmě. Zvýšené byly hodnoty albuminu, 1 a 2 globulinu. ß globulin byl pod hranicí fyziologického rozpětí. globulin byl nejprve pod hranicí fyziologického rozpětí. Při druhé odběru byl nad hranicí. V parazitologickém nálezu byly nejvíce zastoupeny kokcidie z rodu Eimerie a gastrointestinální nematoda.
Physiological parameters Suffolk breed of sheep breeding in Soběslav
Keywords: metabolický profilový test; suffolk; ovce; Soběslav; metabolic profile test; suffolk; sheep; Soběslav