Dřeviny v kosené louce: analýza morfologie, růstu a přežívání náletových dřevin na druhově bohatých loukách v Bílých Karpatech - Batovcová, Martina (Jihočeská univerzita, 2007)
Dřeviny v kosené louce byly studovány na sedmi typech luk:kosená louka-ohniště, kosená louka, louka 20-let po odstranění dřevin, louka 1-rok nekosená, obnovované louky mladé, obnovované louky mladé-Výzkum, obnovované louky staré. Dřeviny byly zkoumány na 32 stanovištích o velikosti 3 x 3m, stanoviště byla uspořádána v liniových transektech. Na každém stanovišti byla odebírána okolní nadzemní biomasa v kroužcích o průměru 20 cm. Bylo zjištěno že různé typy luk ovlivňují výrazným způsobem morfologii i druhové složení dřevin na louce.
WOODY SPEDIES IN MOWN MEADOWS: ANALYSIS OF MORPHOLOGY, AGE STRUCTURE, GROWTH AND SURVIVAL OF SELECTED WOODY SPECIES IN SPECIES-RICH MEADOWS IN BÍLÉ KARPATY MTS
Keywords: dřeviny; kosená louka; nadzemní biomasa; wood plants; mown meadow; aboveground biomass