The Effect of Temperature on Nitrogen Mineralization in Spruce Forest Soils - Hejnová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2017)
Vliv teploty na hrubou mineralizaci dusíku byl stanoven pomocí izotopové zřeďovací techniky v půdách odebraných v povodí jezera Gärdsjön (Švédsko) při teplotách 5, 10, 15 a 25°C. Rychlost mineralizace dusíku v organických a minerálních půdních horizontech byla porovnána při různých teplotách a vliv zvýšené (simulované) depozice dusíku na rychlost mineralizace byl zkoumán.
The Effect of Temperature on Nitrogen Mineralization in Spruce Forest Soils
Keywords: koloběh dusíku v půdě; mineralizace dusíku; depozice dusíku; vliv teploty; soil N cycle; nitrogen mineralization; N deposition; temperature effect