Nefrotoxicita kontrastních látek z pohledu radiologického asistenta - Brauerová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2011)
V mé bakalářské práci se zabývám především rizikovými faktory pro rozvoj kontrastní látkou indukované nefropatie (CMIN) a pacienty, u nichž hrozí riziko vzniku nefrotoxické reakce. Potřebné údaje pro bakalářskou práci byly získány pomocí kvantitativního výzkumu. Tyto údaje jsem zjistila přímo od vyšetřených na Angiografickém pracovišti Radiologického oddělení Nemocnice České Budějovice a.s. a také z dokumentací pacientů. Celkový počet pacientů, od kterých jsem získala data, byl 110. Jelikož u 43 pacientů nebylo možné získat údaj o hladině sérového kreatininu, zkoumala jsem zbylých 67 pacientů. Výzkum se konal po šest měsíců, konkrétně od července do prosince roku 2010. Jako cíle své práce jsem si zvolila tyto: 1.zpracovat přehled literárních údajů o nebezpečí kontrastní látkou indukované nefropatie 2.charakterizivat pacienty s rizikem možné nefrotoxické reakce 3.doporučit radiologickým asistentům postup pro jednání s rizikovým nemocným Všech tří cílů bylo dosaženo. Dále byly definovány dvě hypotézy. První hypotéza, že riziko CMIN je vyšší u pacientů s rizikovými faktory, se potvrdila. Druhá hypotéza, že důsledná kontrola postupu radiologického asistenta při výkonech spojených s celkovým podáním kontrastní látky předejde podstatné části nefrologických komplikací, se ne zcela potvrdila. Neustále přibývá výkonů spojených s aplikací kontrastní látky a pacientů s rizikovými faktory pro rozvoj CMIN, tudíž stoupá i riziko jejího vzniku. Proto je nutné věnovat velkou pozornost rizikovým pacientům, co se týče přípravy před vyšetřením, ale i během vyšetření a po vyšetření.
Nephrotoxicity of contrast media from the perspective of a radiological assistant
Keywords: kontrastem indukovaná nefropatie; rizikové faktory pro rozvoj CMIN; jodové kontrastní látky; sérový kreatinin; odhadovaná rychlost glomerulární filtrace; diabetes mellitus; contrast medium-induced nephropathy; risk factors for develompment CMIN; iodinated contrast media; serum creatinine; estimated glomerular filtration; diabetes mellitus