Stůj, ruce vzhůru! Tady Pohraniční stráž. Kdo tam? - Polák, Petr (Jihočeská univerzita, 2009)
Záměrem mé diplomové práce bylo přiblížit období bipolárně rozděleného světa v jihočeském regionu Novohradských hor. Práce vycházela z množství nepublikovaných archivních materiálů, odborné literatury a rozhovorů s pamětníky. Nejprve jsem se pokusil zachytit celkové dění na česko - rakouské státní hranici od nejstarších dob až po současnost, v dalších kapitolách jsem se specializoval na problémy umístění pohraničních rot, na život příslušníků Pohraniční stráže a na spolupráci místního obyvatelstva při ostraze státní hranice. Na základě nepublikovaných materiálů studie seznamuje s osudy zadržených a usmrcených osob, které se pokoušely o nelegální přechod státních hranic. Zmíněny jsou zde i hlavní ilegální skupiny III. protikomunistického odboje operující v českobudějovickém kraji a zpravodajská síť agentů cizích státních rozvědek. V celku jsou tak zachyceny osudy nejen přímých obětí železné opony - bezbranných běženců, ale i vojáků základní vojenské služby, kteří bez možnosti volby museli splnit svou nezáviděníhodnou vlasteneckou povinnost, chránit státní hranice totalitního režimu.
Halt, hands up! Here is the border patrols. Who goes there?
Keywords: studená válka; Novohradské hory; pohraniční policie; ochrana státní hranice; nelegální migrace; III. protikomunistický odboj; oběti komunismu; Cold War; Novohradské hory; border patrols; defence of state boundary; illegal migration; III. anticommunist revolt; victims of communism