Vliv rané specializace a obecné přípravy na sportovní kariéru výkonnostního cyklisty - Součková, Celestýna (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem bakalářské práce je zjistit, zda existuje přímý vliv rané specializace a brzkého zahájení činnosti na další průběh kariéry a porovnat ho s koncepcí obecné přípravy. Výzkumnou metodou je elektronický dotazník vlastní konstrukce, který spadá do kvantitativního šetření. Dotazník má 25 otázek, které mají uzavřené i otevřené odpovědi. Výzkumný soubor tvoří 37 respondentů, kteří se cyklistice věnují nebo se věnovali na výkonnostní úrovni v elitní kategorii. Na základě odpovědí z dotazníku byly vytvořeny grafy a vyhodnocení výsledků, které jsou představeny v praktické části práce. Mezi hlavní výsledky patří tyto: Prokázalo se, že jedinci, kteří s cyklistikou začali do 8 let dosáhli v mládežnických kategorií znatelně výraznějších úspěchu než ostatní věkové skupiny. Se zdravotními problémy se nejvíce potýkaly jedinci patřící do první skupiny (do 8 let), z čehož vyplývá, že zahájení cyklistické kariéry v brzkém věku, má více negativní dopad na zdraví jedinců nežli pozdější začátek sportovní kariéry. Ve srovnání průběrných tréninkových jednotek měla první věková skupina (do 8 let) v průměru více cyklistických tréninků než druhá, ale také ostatní sportovní aktivity znatelně převyšovaly u jedinců, kteří začali do 8 let. Také se ukázalo, že jedinci, kteří začali s cyklistikou v útlejším věku, končí svoji kariéru ze zdravotních důvodů častěji nežli ti, kteří začínají později. Tímto výzkumným šetřením se ukázaly klady i zápory rané specializace a její vliv na kariéru jedince.
The influence of early specialization and general preparation on the sports career of a performance cyclist
Keywords: cyklistika; sportovní kariéra; raná specializace; obecná příprava; cycling; sports career; early specialization; general preparation