Komparace závodních výkonů a výsledků laboratorních testů jako indikátorů předpokladů u vrcholových běžců na střední a dlouhé tratě - Vondrušková, Jana (Jihočeská univerzita, 2017)
Autor se ve své bakalářské práci zaměřil na sledování vrcholových atletů v bězích na 800 m, 1 500 m a 3 000 m. Téma práce bylo postaveno na komparaci závodních výkonů s výsledky laboratorních testů. Smyslem práce bylo předpovědět daný výkon v určitých disciplínách na základě předem stanovených testů. Pro výběr dat jsme použili metodu obsahové analýzy, obsahové syntézy a metodu měření. Metodu měření jsme použili pro zjištění výsledků z laboratoře. Laboratorní testy, které jsme využili, byly spiroergometrie, spirometrie, test tělesného složení těla a Wingate testu. Data jsme poté zpracovali pomocí věcné významnosti. Pro zjištění závislosti jsme použili Spermanův korelační koeficient. Věcnou významnost jsme vymezili pomocí Cohenova d. V závěru práce jsme na základě výzkumu stanovili určitou souvislost mezi výkonem atletů v bězích na 800 m a jejich výsledků při Wingate testu a také určitou souvislost výkonů u atletů v bězích na 1 500 m, 3 000 m a jejich výsledků z testu spiroergometrie.
Comparison of racing performance and laboratory test results as indicator of assumptions for top runners on medium and long runs
Keywords: korelace; věcná významnost; Wingate test; spiroergometrie; spirometrie; tělesné složení těla; atleti; correlation; signifikance; Wingate test; spiroergometry; spirometry; composition of the body; athletes