Prevence sociálně patologických jevů na základní škole - Machutková, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce pojednává o problematice sociálně patologických jevů vyskytujících se na základní škole a o jejich prevenci. Teoretická část je zaměřena na obecnou charakteristiku jednotlivých jevů ohrožující mládež, systém prevence na základních školách a s ním spojenou roli učitele v preventivních programech a v závěru se zaměřuje na zadání pro prevenci, které škola dostává od nadřízených orgánů. Důležitou součástí diplomované práce je analýza minimálních preventivních programů několika základních škol a výzkum na těchto školách provedený je zaměřený na žáky pátých tříd. Smysl výzkumu spočívá ve zjištění informovanosti žáků o sociálně patologických jevech a o zkušenostech s nimi.
Prevention of socialy-pathological phenomenons at basic school
Keywords: patologické jevy; prevence; škola; metodik prevence; minimální preventivní programy; pathological phenomena; prevention; school; methodics of prevention; minimal programms of prevention