Návrh souboru průpravných cviků pro jezdce v jezdectví - Knobová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce je zaměřena na sestavení souboru cvičení, který by měl sloužit jako průpravná, posilovací a protahovací cvičení pro začínající jezdce. Práci lze rozdělit na tři základní oblasti. Sestavení souboru cvičení podle teoretické znalosti pohybu jezdce na koni. Výběr vhodného souboru adeptů pro experiment a otestování jejich fyzické zdatnosti testovou baterií motorický testů. Po 14 týdnech ověřování účinnosti navrženého souboru cviků kontrolní měření změn pohybových schopností. Práce též obsahuje teorii o jízdě na koni a teorii o problematice posilování a protahování jednotlivých svalových skupin. V závěru práce jsou uvedena zjištěná data v tabulkách a po jejich statistickém vyhodnocení vynesena do grafů.
A Proposal of a Training Exercise Set for Horseback Riders.
Keywords: Jezdectví; jezdecký sed; motorické testy; cvičení na koni; průpravná cvičení; Horseback riding; saddle sitting; motoric tests; exercises on a horseback; training exercises