Kalkulační systém vybraného podniku - Hlináková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této diplomové práce je provést analýzu kalkulačního systému využívaného ve vybraném zemědělském podniku. Práce se rozděluje do 2 celků, teoretického a praktického. Teoretická kapitola se zabývá objasněním základních pojmů: účetní subsystémy, náklady a kalkulace. V praktické části je realizována analýza podnikového kalkulačního systému, porovnávají se výsledné kalkulace s plánovými a jsou sestaveny kalkulace u sdružené výroby. Nejvyšší odchylku nákladů na hektar prokazuje žito, u odchylek nákladů na metrický cent řepka. Vhodnější metodou pro kalkulace u sdružené výroby je po zvážení všech výhod a nevýhod metoda rozčítací. Kromě toho se práce věnuje charakteristice podniku, jeho ekonomické situaci a organizační struktuře a popisuje uplatňovaný systém účetnictví v podniku.
The Costing System of the Selected Enterprise
Keywords: Finanční analýza; kalkulace; kalkulace u přidružené výroby; kalkulační systém; plánové kalkulace; výsledná kalkulace.; Financial analysis; costing; compounded production costing; costing system; preliminary costing; final costing.