Monitoring neurotoxinu \recke{beta}-N-methylamino-L-alaninu v povrchových vodách - Pixa, Jan (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce popisuje základní informace o sinicích a jejich toxinech, enviromentálních faktorech rozvoje vodního květu a shrnuje dosavadní poznatky o výskytu sekundárního metabolitu neurotoxinu \recke{beta}-N-methylamino-L-alaninu. Součástí této práce je návrh projektu monitoringu neurotoxinu \recke{beta}-N-methylamino-L-alaninu v rybničních vodách a vodních nádržích.
Monitoring of neurotoxin \recke{beta}-N-methylamin-L-alanin in freshwater bodies
Keywords: Povrchové vody; vodní květ; sinicové toxiny; \recke{beta}-N-methylamino-L-alanin; neurodegenerativní onemocnění; kapalinová chromatografie; hmotnostní spektrometrie; monitoring; Freshwater bodies; cyanobacterial blooms; cyanotoxins; \recke{beta}-N-methylamin-L-alanin; neurodegenerative diseases; liquid chromatography; mass spectrometry; monitoring