Využití NIC, NOC klasifikace u pacientů po operaci páteře - Machová, Karolina (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato diplomová práce je zaměřena na problematiku využití NIC, NOC klasifikací u pacientů po operaci páteře. Teoretická část práce se zabývá jak traumaty páteře, tak i neúrazovým postižením páteře a s tím spojenými příznaky, diagnostikou a způsoby léčby. Dále pojednává o ošetřovatelské péči u pacientů jak před operací, tak po operaci páteře. Ošetřovatelská péče po operaci páteře je uvedena nejprve z hlediska obecného, jako je kontrola vitálních funkcí, poté jsou uvedena specifika ošetřovatelské péče po operaci jednotlivých segmentů páteře. Další oblastí, které se teoretická část práce věnuje, je ošetřovatelský proces, kde jsou popsány jednotlivé fáze tohoto procesu a zdravotnická dokumentace s jejím využitím a pravidly. Práce dále pojednává o klasifikaci ošetřovatelských diagnóz NANDA, NIC a NOC klasifikaci, a Alianci 3N. Prvním cílem bylo zjistit, jaké znalosti mají sestry v ošetřovatelské péči u pacientů po operaci páteře. Výzkum odhalil, že většina sester je v ošetřovatelské péči o pacienta po operaci páteře dobře orientována, i přes některé dílčí nedostatky sester. Druhým ze stanovených cílů diplomové práce bylo zjistit, jaký přínos mají NIC, NOC klasifikace pro poskytování ošetřovatelské péče u pacientů po operaci páteře. Podle výsledků výzkumu můžeme říci, že většina sester považuje klasifikace NIC a NOC do praxe spíše za nepřínosné. Tyto informace nám zároveň i odpovídají na stanovenou výzkumnou otázku: Je klasifikace NIC a NOC podle sester přínosná pro praxi? Následující dva cíle: Zjistit, jaké intervence klasifikace NIC sestry používají u pacientů po operaci páteře., Zjistit, jaké cíle klasifikace NOC jsou sestrami typicky využívány., jsou obsaženy v tabulkách 3-10. U výzkumné otázky, jaký mají sestry názor na klasifikaci NIC a NOC, byly výsledkem výzkumu ve velké většině spíše negativní názory. U další výzkumné otázky: Jak jsou sestry spokojené s vytvořenou ošetřovatelskou dokumentací v péči o pacienty po operaci páteře, jsme zjistili, že většina sester je s námi předloženou ošetřovatelskou dokumentací spíše nespokojená. Dále byly stanoveny dvě hypotézy: H1: Znalosti zásad ošetřovatelské péče u pacientů po operaci páteře jsou ovlivněny délkou praxe - byla zamítnuta. H2: Znalosti zásad ošetřovatelské péče u pacientů po operaci páteře jsou ovlivněny vzděláním - byla také zamítnuta. Přestože NIC a NOC klasifikace nejsou v České republice ve zdravotnictví používány, mnoho sester klasifikace znalo. Vzhledem k tomu, že jsme se u mnoho sester setkali spíše s negativním postojem ke klasifikacím, můžeme se domnívat, že pokud by byly klasifikace upraveny pro podmínky českého zdravotnictví a prošly by určitými opatřeními jako je například zjednodušení či zkrácení obsahu, sestry by možná mohly mít pozitivnější přístup k těmto klasifikacím. Klasifikace NIC a NOC by tak mohly být součástí standardů, neboť jsou verifikovaným nástrojem pro poskytování ošetřovatelské péče.
Use of NIC, NOC classification of patients after spinal surgery
Keywords: operace páteře; NANDA; NIC klasifikace; NOC klasifikace; ošetřovatelský proces; spinal surgery; NANDA; NIC classification; NOC classification; nursing process