Fyzioterapeutické postupy po poškození měkkého kolene - Jakešová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2009)
Abstrakt Za téma mé bakalářské práce jsem zvolila fyzioterapeutické postupy po poškození měkkého kolene. Cílem této bakalářské práce bylo zjistit zda vhodnou a včasnou preventivní léčbou lze předejít akutnímu poranění kolenního kloubu u chronicky nestabilních kolen, popřípadě lze- li zabránit opakování akutního problému po již proběhlém traumatu s pokračujícími problémy nestability. Výzkum byl prováděn kvalitativním způsobem pomocí kazuistik a to na dvou probandech ženského pohlaví, které měly potíže s chronickou instabilitou kolene. S první pacientkou probíhala terapie od 15. 1. do 6.4. , s druhou pacientkou od 24. 1. do 14.4, to znamená přibližně 3 měsíce. V průběhu rehabilitační léčby se zaměřuji na terapii senzomotorickou stimulací. Terapie probíhala na dvou různých fyzioterapeutických ambulancích, kde jsem měla k dispozici většinu potřebných pomůcek. Obě pacientky s chronickou instabilitou kolenního kloubu byly podobného věku a terapie probíhala přibližně stejný časový úsek. První pacientka, jejíž sportovní aktivita je přiměřená a pravidelně doma cvičila, se rychle zotavovala jak v subjektivních tak objektivních příznacích, a předpokládám další postupné zlepšování jejího stavu. U druhé pacientky se bolest mění spíše v závislosti na sportovní zátěži, ale došlo k odstranění fenoménu ‚qgiving way''. Z objektivního hlediska byly problémy úplně odstraněny. V souvislosti s těmito poznatky byly pacientky řádně poučeny o terapii, kterou mohou samy doma provozovat a doporučeno v jejím pokračování, popřípadě docházení na pravidelné kontroly a zakoupení nestabilní plochy na doma.
Physiotherapeutic methods for the damage of the soft tissues of the knee joint
Keywords: Kolenní kloub; {\clq}qMěkké koleno``; Chronická instabilita; Senzomotorická stimulace; Knee joint; "soft knee"; chronic instability; sensory motor stimulation