Optimalizace vlastností obalu vybraného masného výrobku - Zajícová, Vladana (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce zpracovaná na téma optimalizace vlastností obalu vybraného masného výrobku se zabývá experimentálním testováním vlastností plastových střev, konkrétně určených pro trvanlivý salám Vysočina. Pro pokusné sledování byly zvoleny umělé obaly NaloFermclear Dia. 55, iCel premium a iCel C* v porovnání se standardním fázrovým střevem NaloFaser. U vzorků obalů byly sledovány ztráty hmotnosti během výrobního procesu, změna kalibru a délky výrobku, průběh poklesu aktivity vody a konečný povrchový vzhled výrobku. Statisticky významné rozdíly byly prokázány u ztráty hmotnosti, a to mezi všemi testovanými vzorky (P <0,001). Vyhodnocením změn parametrů v průběhu technologických operací byly získány podklady pro výrobce, kdy důvodem testování byl cílený výběr nového vhodnějšího obalu pro trvanlivé tepelně opracované masné výrobky.
Optimization of packaging properties of selected meat products
Keywords: trvanlivé tepelně opracované; salám Vysočina; technologické obaly; plastová střeva; hmotnostní ztráty; non-fermented; Vysočina salami; technological packaging; plastic casings; weight loss