ZMĚNA ŽIVOTNÍHO STYLU OSOB S DISABILITOU - Stöckel, Barbora (Jihočeská univerzita, 2011)
Abstrakt Název práce: Změna životního stylu osob s disabilitou Pro svou bakalářskou práci jsem si zvolila téma změny životního stylu lidí s disabilitou. Pevně stanoveným záměrem, který mě vedl k této osobní volbě, bylo přiblížit zdravé populaci podrobný náhled na životní osudy lidí bez vnitřních rozdílů. Konkrétně těch, které komplikace na jejich životní cestě přiměla k transformaci ze zdravých jedinců v klienty rehabilitačních ústavů, plně odkázaných na zdravotnickou péči a naši pomoc. Moji hlavní motivací byla empatie k těmto lidem, cílem pak vytýčit klíčové problémy, které je tíží, a rovněž navrhnout jejich řešení. Práce, s jejímiž výsledky si dovoluji vás blíže seznámit, sestává z teoretické a praktické části. V teoretické části se zabývám zejména definicí disability, životního stylu a ucelené rehabilitace. V praktické části jsou pak představeny hloubkové rozhovory s respondenty, jež disponují rozsáhlými zkušenostmi ve velmi úzké spojitosti s touto tématikou. K získání potřebných dat jsem zvolila kvalitativní typ výzkumu využívajícího metody narativního rozhovoru. Rozhovory byly zaznamenávány na diktafon se souhlasem daného respondenta a poté přepisovány do písemné podoby. Zde byla ponechána jejich původní délka i hovorová podoba jazyka z hlediska zachování autentičnosti. Respondenti byli vybírání náhodně, a to na základě předchozího dlouhodobého osobního kontaktu během společných pobytů ve zdravotnickém zařízení. Stěžejním aspektem mých zjištění bylo, že se klíčové problémy u jednotlivých respondentů vždy opakují a shodují, to jen s minimální modifikací. Nejmarkantnější změnou životního stylu člověka s disabilitou je pak omezení svobody. Zde si dovolím citovat jednoho s respondentů, který říká: ?Vlastně nežiješ, ale přežíváš?? Domnívám se, že cíle mojí práce byly naplněny. S ohledem na veškerá omezení vyplívající z mých zjištění tito lidé s ?druhým? životem přinášejí lidstvu vědomí bezmezné cílevědomosti a dle mého názoru by měla být tato problematika předkládána naší společnosti na ještě mnohem podrobnější bázi než doposud. Spolu s užitím eliminace faktoru nevědomosti ze strany společnosti a ostychu ze strany člověka s disabilitou je toto řešení přímou cestou ke zmírnění výrazné vzdálenosti mezi lidmi s disabilitou a bez ní.
THE CHANGE OF LIFE STYLE OF PEOPLE WITH DISABILITY
Keywords: 8. KEY TERMS Disabilita Health and illness Rehabilitation Comprehensive rehabilitation Quality of life Holistic conception man Integration Holistic conception man - integration MKF; KEY TERM; Disabilita; Health and illness; Rehabilitation; Comprehensive; rehabilitation; Quality of life; Holistic conception man; Integration Holistic conception man - integration; MKF